Salk Institute for Biological Studies
Salk Institute for Biological Studies is een zelfstandig wetenschappelijk instituut voor biologische studies. Voor het instituut werken 850 onderzoekers in 60 groepen, deze onderzoekers houden zich vooral bezig met: ‘moleculaire biologie en genetica’, ‘Neurowetenschappen’ en ‘platkunden’. Verder hebben ze succesvol onderzoek gedaan naar onder ander kanker, diabetes en Alzheimer.
Het instituut werd in 1960 opgericht door Jonas Salk, ontwikkelaar van het Polio vaccine. Hij vroeg Louis Kahn om het nieuwe instituut te bouwen, het instituut moest zo mooi zijn dat het van over de hele wereld onderzoeker zou trekken. Louis Kahn ontwierp een complex wat bestond uit twee symmetrische gebouwen aan een binnenplaats. Door het midden van de binnenplaats loopt een kanaaltje met water dat de symmetrie lijn aan geeft.
Een van de eisen die Jonas Salk had mee gegeven aan Louis Kahn, was dat het complex samenwerking moest bevorderen. Daarop ontwierp Kahn een constructie die ervoor dat het laboratorium een flexibele plattegrond kreeg. De lichte wanden van het laboratorium kun je dus makkelijk verplaatsen over de rails in het plafond. In het ontwerp is boven dit plafond nog ruimte over gehouden voor de mechanische systemen.
Conceptuele analyse:
Served & service spaces
Is een concept dat Louis Kahn vaak toepasten in zijn gebouwen. Hiermee wou hij de mechanische installatie duidelijk gescheiden houden van de gebruikers ruimtes. Zo voorkwam hij overlast en ruimteverlies.
In het Salk Institute zie je dit vooral terug komen in de vloer en dak constructie van het laboratorium. In plaats van gewonen balken gebruikte hij betonnen vakwerkliggers. Door de openingen in de vakwerkliggers konden luchtkanalen lopen. Zou was de plattegrond van de laboratorium vrij indeelbaar en niet afhankelijk van de leidingen en lucht kanalen.
Duurzaam materiaal gebruik
Passen in het landschap
Om het complex in de ruwe omgeving te laten passen, liet Kahn het beton ook storten in grove bekisting. Daarnaast maakte hij ook gebruik van verschillende soorten steen op de binnen plaats. Naast het kanaaltje met water liggen ook marmeren stenen.
Week 2 foto's
Gelaagdheid |
Lichteffecten |
Vormsoorten week 4:
Dragen |
Trekken |
Het lijk wel of Louis Kahn tijdens het ontwerpen van de verblijsruimtes, ze letterlijkt aan een lijn de muur heeft uit getrokken.
Stapelen |
Maquette
Vorm concepten week 3:
Symmetrie |
Continuïteit |
Hard en zacht |
Salk institute heeft een vrij harde/massieve uitstraling van
buiten door het gebruik van beton en het vergrijzende hout. Maar door de grote
mate van licht dat de ruimte
betreed. Het licht kleurige hout dat gebruikt is op de vloer en in de
wandelementen geeft de ruimte toch
een warme uitstraling.
Structuur en basiselementen week 5:
Vlakken |
Volumes |
Ik zie in de verblijfsruimtes steeds weer verschillende volumes terug keren. Vierkante en driehoekige volumes tot open en dichte volumes. Deze volumes zorgen weer voor ruimtes.
Lineaire organisatie |
Al de ruimtes zijn langs de symmetrie as georganiseerd. Je kunt dus spreken van een lineaire organisatie.
Prominenten concepten week 6:
Wat vind ik de prominenten concepten van Louis Kahn aan de hand van mijn geanalyseerde gebouw het Salk Institute.
Ik heb een foto van de marmer groeven genomen omdat ik gelijkenissen zie tussen de lagen opbouw waar het marmer in is uitgehouden en de manier van bekisten van de wanden. Daarnaast zie ik ook gelijkenissen op de manier dat de marmer groeven en het instituut in het landschap liggen.
Het Salk Institute bestaat uit twee as symmetrische gebouwen. Je kunt dit vergelijken met de symmetrie van een vlinder.
Salk institute heeft een vrij harde/massieve uitstraling van buiten door het gebruik van beton en het vergrijzende hout. Maar door de grote mate van licht dat de ruimte betreed. Het licht kleurige hout dat gebruikt is op de vloer en in de wandelementen geeft de ruimte toch een warme uitstraling.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten